Slider

Seitsemän vinkkiä lastenhuoneen järjestykseen

sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

  Me asutaan rivitalokolmiossa, jossa on alle 70 neliötä. Lapset nukkuvat yhdessä n. 9 neliön huoneessa ja siellä ovat heidän kaikki lelunsa ja tavaransa. Tästä pääsee postaukseen lastenhuoneesta, jossa lastenhuone näkyy paremmin. Huoneessa on kaksi hyllykaappia, joissa säilytetään esimerkiksi askartelutavarat, sormivärit, vesivärit ym, pelit, osa leluista, heidän käyttövaatteet sekä yksi hyllyllinen isoja vaatteita odottamassa käyttöönottoa. Lisäksi heillä on 2x2 oleva Kallaxhylly lelukoreineen sekä lego säilytyslaatikoita. Meillä oli pitkän aikaa 8x2 kokoinen Kallaxhylly, mutta totesin, että se on aivan liian iso lastenhuoneeseen. Meillä ei ollut tarpeeksi leluja, jotta se olisi ollut tarpeellinen lastenhuoneeseen. Olin tästä asiasta hyvin innoissani! Meillä on myös kerrossängyssä sängynaluslaatikko, mutta se on ollut koko ajan tyhjillään, sillä meillä ei ole sinne mitään mitä sinne laittaisi. Myönnän hakevani inspiraatiota Konmarista ja minimalistisesta elämäntavasta, vaikka mitään minimalistia musta tuskin koskaan tulee, mutta mun mielestä silti vähempi on parempi!
  Jos suoraan sanon, niin meillä on tällä hetkellä lastenhuone todella siisti ja kello on seitsemän illalla. Yhtään lelua ei ole lattialla, sillä lapset ovat tuoneet leikkinsä olohuoneeseen tänään. Olohuoneessa on siksi isompi kaaos, mutta ei sekään nyt ihan mahdoton ole. Vaikka meitä asuu pienessä asunnossa kaksi aikuista ja kaksi lasta, niin mulla ei hajoa pää täällä, sillä olen tehnyt paljon töitä tavaran karsimiseksi ja yrittänyt järkevillä säilytysratkaisuilla tuoda jotain järjestystä lastenhuoneeseen. Lisäksi mulla on arkeen muutama kikka, joilla saa pidettyä järjestyksen yllä 3- ja 1-vuotiaiden lasten kanssa.

1. Järjestele lelut teemoittain. Lelut kannattaa järjestellä siten, että autot löytyy samasta laatikosta, palikat samasta, keittiötarvikkeet samasta jne. Näin lapsetkin oppivat ne helposti. Tarvittaessa voi laittaa jonkun kuvan lelukorin kylkeen helpottamaan lajittelua. Meillä meidän kolmevuotiaskin osaa kertoa "tämä lelu ei kuulu tänne" jos jostain syystä lelut ovat menneet väärään paikkaan. Kaikkia leluja ei voi lajitella teemoittain ja meilläkin on molemmille lapsille omat "sekalaisten lelujen" kori, mutta molemmilla vain se yksi!

2. Kaikella on paikkansa. Tämä liittyy hyvin paljon tuohon ensimmäiseen, mutta se, että kaikilla leluilla on oma paikkansa helpottaa siivoamista, eikä lelut jää lojumaan lattialle, kun ei kukaan tiedä mihin se kuuluu. Myönnän, että oon itse hyvinkin paljon siirtänyt lelujen säilytyspaikkoja, kun oon todennut, ettei joku säilytyspaikka toiminutkaan, mutta asia on paljon selkeämpi, kun esimerkiksi kirjat löytyy kaikki samasta paikkaa, eikä niitä ole monessa eri hyllyssä ja laatikossa.


3. Vain yksi leikki kerralla. Meidän lapset viihtyy hyvin yhden leikin kimpussa pitkiäkin aikoja, mutta jos tuntuu, että nyt alkaa lattialla olla palikat, junaradat ja sohvatyynyt kaikki levitetty kerralla, niin kehoitan lapsia siivoamaan edellisen leikin pois ennen uuden ottamista. Harvoin näin tarvitsee meillä tehdä, mutta lapset ovat erilaisia.

4. Opeta lapset siivoamaan pienestä pitäen. Lapset oppivat esimerkistä joten seuraamalla kuinka aikuiset toimivat, niin lapset tulevat perässä. Meillä siivotaan ennen nukkumaanmenoa kaikki lelut ja muut tavarat omille paikoilleen. Toki aikuiset siivoavat pääsääntöisesti, mutta lapset ikätasoisesti ovat apuna. Mun mielestä on ainakin kiva aloittaa uusi päivä puhtaasta kodista.


5. Karsi, karsi, karsi. Jos tuntuu siltä, että lelut on enemmänkin lattialla vain koristeena ja tuomassa kaaosta kuin että niillä leikitään, eikä siivoaminen illallakaan onnistu, niin vähennä leluja. Lapsella voi olla liikaa aktiviteetteja ja heidän on vaikea keskittyä yhteen leikkiin kerralla. Mä ainakin jouduin vähentämään kirjojen määrän puoleen, kun lapsilla alkoi olla joka päiväinen leikki se, että he levittivät kaikki kirjat lattialle. Kaikkia leluja ei tarvitse laittaa kokonaan pois, osa voi olla varastossa ja niitä voi vaihdella aina välillä.

6. Monipuoliset lahjatoiveet. Erityisesti lapsille tulee lahjaksi paljon leluja synttäreinä ja jouluisin. Jos joku kysyy esimerkiksi lahjatoiveita, niin silloin voi esittää lelujen sijasta toivomuksen esimerkiksi vaatteista, kirjoista, lahjakortista Hoploppiin, peleistä jne. Meillä on ainakin aina tullut tosi erilaisia lahjoja, eikä ole tullut kertaakaan vielä sellaista leluähkyä. Kannattaa myös huomioida jos lapsella on vaikka joku lelu, mihin voi ostaa uusia osia kuten esimerkiksi meillä Dublot tai Brion junarata.
7. Kierrätä. Tämä liittyy tuohon karsimiseen, mutta myös lapsille voi opettaa kierrättämistä. Mulla on monta kertaa vuodessa kirppispöytä ja käydään usein kirpputorilla kiertelemässä. Lapsen voi hyvin ottaa mukaan kierrättämiseen kysymällä, onko hänellä jotain lelua, jolla hän ei enää leiki ja josta joku toinen tyttö ja poika tulisi hyvin iloiseksi. Meillä ainakin kolmevuotiaskin osasi nimetä leluja, joita itsekin olisin valinnut.

Kuinka te pidätte lastenhuoneen järjestystä yllä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan